Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

A kampány első napján, október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját, melynek alkalmából világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre.

Hazánkban évente 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganat miatt. Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszít el a családja, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

Fontos, hogy a 45-65 év közötti, legjobban érintett korosztály vegyen részt a szervezett szűrésen, annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen. A korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint a megelőzéshez. Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Mik a mellrák kialakulását elősegítő kockázati tényezők?

Egészségtelen táplálkozás (túlzott mértékű húsfogyasztás), túlsúly

Mozgásszegény életmód

Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás

Genetikai hajlam

Önvizsgálat hiánya

Rendszeres szűrővizsgálat mellőzése 40 éves kor felett

Javasolt mielőbb orvoshoz fordulni, amennyiben önvizsgálat során az alábbiak tapasztalhatók:

Tapintható csomó a mellben, hónaljban

Túlságosan duzzadt, kemény mell

Viszkető, pirosodó, esetleg váladékozó emlőbimbó

Folt, vagy mélyedés a bőr felszínén

Az emlő torz, rendellenes alakja

A Három generációval az egészségért a Szobi Járás hat településén program keretében minden nőt arra buzdítunk, hogy vegyen részt emlőszűrésen a váci Jávorszky Ödön Kórház Mellközpontjában. Bejelentkezés: 06 (27) 620-620 / 1436-os mellék