Pest megyei Paktum nyitórendezvénye

A 2014-2021-es időszakban az ország más megyéiben a TOP keretében, uniós támogatással már létrejöttek és működnek a megyei és helyi szintű foglalkoztatási paktum együttműködések. Pest megye esetében a korábbi regionális besorolás miatt erre nem volt lehetőség. Pest megye önálló NUTS2 régióvá válásának köszönhetően a 2021-2027-es időszakban a többi megyével együtt lehetőség lett megyei szintű foglalkoztatási együttműködések kialakítására és működtetésére.

Szabó István a Pest Megye Közgyűlésének Elnöke nyitotta meg a TOP_PLUSZ-3.1.1-21-PT1-2022-00001 azonosítószámú „Pest Megyei Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési Együttműködések 2021-2027” című projekt nyitó konferenciáját, ahol Pest Megyei Kormányhivatal, mint konzorciumi partner részéről Dr. Radich Orsolya főigazgató mondott köszöntőt.

Dr. Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár asszony a Technológiai és Ipari Minisztérium részérőlból, a foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Halasi István programirányító referenst, a meghívóban még Pénzügyminisztérium szerepel, az új kormányzati struktúra megjelenésével a Miniszterelnökség részéről betekintést kaptunk a tervezés főbb pontjairól.

Dr. Hajdú József professzor, a Szegedi Tudományegyetemről beszélt arról, hogy a mesterséges intelligencia használata mellett is lesz munka.

A TOP_PLUSZ keretében Pest Megye Önkormányzata a Pest Megyei Kormányhivatallal konzorciumi együttműködésben valósítja meg a TOP_PLUSZ-3.1.1-21-PT1-2022-00001 „Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések” című projektet, 6,227 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével

A projekt célja, hogy Pest Megye Önkormányzatának vezetésével foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések jöjjenek létre és működjenek egész Pest megyére kiterjedően. A cél egy Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozása, munkaerőpiaci programok megvalósítása, célcsoport képzése.

A külső paktumiroda helyszínei: Aszód, Abony, Kiskunlacháza, Szob.

A fejlesztés eredményeként Pest megye foglalkoztatási-gazdasági helyzetének javulása, a megyei szintű befektetések ösztönzése, a foglalkoztatási partnerségek erősödése várható.

715 fő részére lehetőség nyílik foglalkoztatást elősegítő bértámogatás igénybevételére, 520 fő vállalkozóvá válásának elősegítésére, valamint 1700 fő foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokkal történő támogatására.