Szobi SC Sakk Szakosztály

1939-ben Kelemen János postamester alakította meg Szobon a sakkcsapatot. Ő maga a Budapesti Postás játékosa is volt.
Az első időkben a Budapesti V. kerületi bajnokságban játszottak, a második évben megnyerték, de elég rövid idő után kiutálták őket innen.
Tagok: Gersics, Teleki, Kelemen, Csányi, Bajusz.

Az ötvenes években masszív csapatunk volt: Gersics, Kudar, Major, Teleki, Madlovics, Klein, Szabó, id. Virág, Bajusz, Csányi, Rubecz, , és jött egy ifjú, Csiffári Jenő, a tehetség aki a minősítési budapesti versenyen 15 pontból 13 ponttal első osztályú minősítést szerzett megelőzve az akkor 13 éves jelenlegi élversenyző Horváth Józsefet.

A csapatvezetést később sokáig Néder János, majd Honti József akkori pályamester végezte a hozzá kapcsolódó feladatokkal.
1952: Nagy szobi siker Nagykanizsán!
Országos Szpartahiád Szob a döntőben és legyőzte Nagykanizsát. Teljes volt a döntetlen, az utolsó játszmát Csiffári Jenő nyerte meg.
Majd azokban az években egy új ifjú tehetség is feltűnt. Az akkor ifjú Virág Sándor már 9 évesen magyar iskolai bajnokságot nyert 1952/53-ben. A csapat vele teljessé vált.

1960-as években a csapat hullámzóan szerepelt a megyei I. és II. osztályokban. 1962-ben 10., 1963-ban 6., 1964-ben 8. volt a csapat.
1964-es téli Szpartahiádon 1. lett Szob. Csányi, a Klinyecz testvérek, és Kantó játszott.
1965-ben Szob 11. helyezéssel utolsó volt, 1966-ban II. o-ban 1. Szob, 2. Abony.
1967-ben a megyei I.-ben Szob 3. helyezéssel újra sikeressé vált. De még ezt a sikert is túlszárnyalták a Dunakanyar Kupa megszerzésével. Ez azért volt fontos esemény kis városkánk számára, mert eddig a serleget csak fővárosi csapatok (Typográfia, Kistext, MTK, Csepel) nyerték.
1970-ben a Falusi Szpartahiádon Szob 2. helyezést ért el. Egyéni versenyen 2. helyezést Klinyecz Lajos ért el.

1975-ben II. osztályban 2. helyezett volt Szob.
1976-ban Megyei I.-ben (mily meglepő) 2. lett a Szobi Vasutas Petőfi csapat, és a Megyei Villám Schnellen is ugyanilyen helyezést ért el Szob.
1976 nagyon jó év volt, Megyei I. osztály, Klinyecz Lajos szívügye a sakk.
Dicséri: Virág, Vig, Csiffári, Csányi tengelyt.
1978. Szob a 11. helyen.
1979. Szob a 6. helyen.
1980. Szob a 4. helyen, majd egy újabb siker: Schnell Villám bajnok a szobi csapat.
Az Országos Vasutas Kupákon kétszer is nyert a szobi csapat.
1992-ig többször is 4. lett a szobi csapat, voltak azonban gyengébb évek is.
Sajnos 1992-ben markáns csapatvezetőnk, Klinyecz Lajos eltávozott közülünk, és bizony nagy űrt hagyott maga után.
A csapat megszűnt. Két utolsó mohikánunk, Csiffári és Prétyi Józsi bácsi járt már csak sakkozni a Szobi Szörp Klubjába.
1996-ban Virág Sándor felvetette, hogy alakítsuk meg újra a sakkcsapatot. Virág, Juhász, Szász, Csiba, Vígh, Bihari, Prétyi, újrakezdtük együtt az ötfős bajnokságban, és elsőre bronzérmesek lettünk.
Több éves ötfős bajnokságban való szereplés után mindig jött 1-1 ember az ismeretségek és barátságok révén, és azt vettük észre egy idő után, hogy 10-15 fős a csapatlétszám, így beneveztünk a rendes megyei bajnokságba, a 10 táblásba.
Eleinte ritka vendég volt Szobon a győzelem, amit szellemesen Solymosi László megyei elnökünk írta is: Kemény dió Szobnak az I. osztály.
Első szezonokban az is siker volt, ha 1-2-3 csapatot magunk mögé utasítottunk.

Jelenleg Pest megye 3 részre van osztva:
- Szuper csoport
- 1. osztály
- 1/A osztály.
Szob az 1. osztályban van.
2008/2009-ban 4. lett, majd 2009/2010-ben 3., azaz bronzos sikert ért el Szob.
Jelenleg a csapatban szerepelnek: Szentgyörgyi (Szokolya), Virág (Szob), Menyes (Dunakeszi), Molnár (Ipolyszalka), Szabó (Budapest), Csiba (Szob), Baranyi (Alsógöd), Maisztorovics (Budapest), Bogányi (Zebegény), Havellant (Budapest), Lőrincz (Márianosztra), Kakas (Zebegény), Kendrik (Szob).
Fiataljaink is lassan beépülnek a felnőtt csapatba: Repiczki (Kemence), a Jeszenszki testvérek, Szabó Lőrincz (Szob), az egyetlen lány tag Bartuszek Petra (Szob) és várjuk az újabb jelentkezőket is.

A 2010-es év megkoronázása Portisch Lajos Zenés sakk-szimultánja volt, köszönhetően Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésznek - aki szintén csapattagunk-, az ő révén szervezhettük meg ezt az eseményt a szobi zeneiskolában. A sakknagymester adta át érmeinket a rendezvényen.

Jobban megismerhettünk a városunk sakktörténetét Virág Sándornak és Csiffári Jenőnek, régi csapattagjainknak, valamint a már elhunyt Kocsmáros Laci bácsi gyűjteményének köszönhetően.

A rendezvényekről készült képek galériái:

 • 2010 06 26 - Portisch Lajos Zenés sakk-szimultánja a zeneiskolában
 • 2010 08 21 - Ünnepi kupa a dunaparton


 • 2010 ősz - 2011 augusztus

  Csapatunkat pozitívan serkentette a jó bajnoki szereplés valamint Portisch Lajos sakkszimultánja, az ősz szép csapatgyőzelmeket hozott. Minden ellenfelünket legyőztük otthon és idegenben is. Az értékét növeli, hogy több NBII-ben játszó ellenfelekkel megerősített csapatot is legyőztünk, még ha minimális arányban is.

  	Szob – Dunaharaszti	5,5 – 4,5
  	Vác – Szob	4,5 – 5,5
  	Szob – Fót	5,5 – 4,5
  

  Közben pedig minden hónapban barátságos havi sakkfordulót rendeztünk Szobon és a környező településeken, például Zebegényben, Márianosztrán, Szokolyán, Ipolyszalkán, Letkésen.
  Több alkalommal régi nagy öregünk, Virág Sándor látta vendégül a sakkos kompániát, 10-20 embert, kellemes környezetben.
  Bár közben anyagi nehézségek is kopogtattak, de köszönhetően több helyi vállalkozónak és az önkormányzatnak valamint Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművészünknek, mindig betömtük az anyagi lukakat. Itt mondok köszönetet még Orbán Józsefnek, Bede Sándornak, Balázs Ildikónak, Krasznai Zoltánnak és a Dunapart Üzletháznak.
  A tavasz már halványabbra sikerült. Igaz az ellenfelek – Fót, Dunaharaszti, Vác – bedobták az erősítéseiket, így nagy küzdelemmel sikerült a bronzérmet Fót előtt 1 ponttal megszerezni.

  	1. Vác
  	2. Dunaharaszti
  	3. Szob
  	4. Fót
  

  Ez siker. Két egymást követő évben ritkán volt érmes csapatunk. Próbálunk ezen a szinten tovább dolgozni. Lassan a „vérátömlesztés” időszerűvé válik, fiatalítani kell előbb-utóbb.
  A gyerekek 2011 őszétől bajnoki rendszerben fognak edződni. 5-6 tehetség van, mint Szabó Lőrinc és Virág Bálint.
  Szobon szeptember 1-től az általános iskolában újra próbálunk tehetségeket találni.
  A 2011 Városnap is jól sikerült Virág Sándor házi rendezésével és házi készítésű csülkös körömpörkölttel.

  	1. Zala Gyula	Vác
  	2. Könsc Pál	Vác
  	3. Galambos Ferenc	Budapest
  

  2011 pénzügyi gondja a bajnoki indulás. Sajnos az önkormányzati pályázatokon elnyert támogatás hiányát fájdalmasan érezzük. Reméljük, hogy eddigi támogatóink segítségére továbbra is számíthatunk.

  Csiba Benő
  csapatvezető