Már zajlik az élelmiszerpazarlás elleni projekt településünkön!

Jelen projekt legfőbb célja az, hogy a helyben lakóknak több csatornán keresztül bemutatva a fenntartható élelmiszer-gazdálkodásra nevelje, és megmutassa annak az előnyei mellett a lehetséges módjait, mint szemléletformálás.

Az első fókuszpont a fiatalok, fiatal felnőttek bevezetése a konyhába, élelmiszer ismeret, technikák, elkészítési módok és lehetőségek. Meglátásunk, hogy a fiatalabb generáció tudatossá nevelése akkor lehet teljes, ha bizonyos technikákat, fontos, alapvető élelmiszereket, azok felhasználási módjait és lehetőségeit megismerik, valamint elindulnak egy úton, mely megtanít a konyhai munkára, annak szeretetére, hasznosságára. Ez által sikerülhet olyan alapot letenni bennük, melyre építkezhet a tudatosság, a maradék-mentés, a minőségi élelmiszer okos használata.

A másik fókusz a helyi, térségi kínálati oldalt megismertetni a helyi, térségi keresleti oldallal és fordítva. Olyan módon kívánjuk ezt tenni, hogy mindkét résztvevői félben létrejöhessen egy szemléletváltás. A kínálat a településen és a térségben működő őstermelők, gazdák részéről érkezne. A keresleti csoportba a családok mellett a helyi turizmusban, vendéglátásban és közétkeztetésben szereplő egyéneket is szeretnénk megszólítani. Felhívva ezzel a figyelmet a következő kérdésekre:

  • Miért fontos a food miles szemlélet? Miért vedd inkább a helyi terméket?
  • Miért szerezd be az élelmiszert csomagolásmentesen? Hogyan készíts többször használatos csomagolást?
  • Miért akkor edd amikor szezonja van?
  • Annyi ételt vegyél és készíts, amennyire szükséged van! Ha van maradék, gondold újra mi készülhet belőle, vagy kinek adhatod.
  • Hogyan tárold megfelelően az alapanyagokat? (mivel nem csak a hűtő létezik)
  • Gondolj a jövőre is, zárd üvegbe az ételeket! (befőzés, aszalás, savanyítás, házi tartósítás)
  • Komposztáld a fel nem használható részeket, ezzel csökkentve a háztartási hulladékot és fenntartva a természetes körforgást!

A fő cél szemléltetésére konferenciát tervezünk, több alkalmas interaktív workshop és előadások keretében kívánjuk aktívan bevonni a látogatókat, érdeklődőket. A workshop szerves része az ételkészítés és az élelmiszer-gazdálkodással kapcsolatos helyi jó példák megtekintése, bemutatása, a programban résztvevő gazdaságok megtekintése, helyszínbejárás a gazdálkodók vezetésével.

A konferencián, valamint a workshopon felhasználásra és bemutatásra kerülő jó példákból, jó gyakorlatokból, és a szemléletformáló anyagok felhasználásával a mai kornak megfelelő, kevés erőforrást használó reszponzív honlapot is tervezünk készíteni, ahol a téma iránt érdeklődők bármikor, az otthon kényelméből is megkaphatják a helyes útra vezető alap információkat és a kellő motivációt is.

Keressétek eseményeinket a plakátokon, facebookon https://www.facebook.com/events/1155122875079692 és a szob.hu-n

Események

LÁTÓUTAK

október 15. 9:30
Ipolydamásd almáskert és Malomkert Ökoturisztikai Központ, Szob
regisztráció: lezárult

november 19. 9:30
Ipolyszalka, Gora Róbert Ökofarm
regisztráció: hamarosan


MŰHELYEK (Szobi József Attila Művelődési Ház)

október 28. 12:00
kamaszkonyha – tésztanap
regisztráció: https://forms.gle/pNeCZ4Hj4Vu2gdiZA

október 29. 13:00
szombati maradékmentés háziasszonyoknak (hús,zöldség, gabona)
regisztráció: https://forms.gle/19WHLdfp3eUG5HFF8

november 4. 12:00
kamaszkonyha/ zöldséges maradékmentés
regisztráció: hamarosan

november 18. 12:00
kamaszkonyha/ húsos maradékmentés
regisztráció: hamarosan


ELŐADÁSOK (Szobi József Attila Művelődési Ház)

október 28. 17:00
Balogh Pál Géza, néprajzos – antropológus, Pécsi Tudományegyetem Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék: A kistermelői élelmiszerek lehetőségei a fogyasztói piacon
regisztráció: https://forms.gle/4pSVcyB6GrzvuB298

november 4. 16:30
Felelős Gasztrohős Alapítvány: Számít, hogy mit eszel
regisztráció: hamarosan

november 18. 16:30
Kocsis Dóra: A Zero Waste Konyha
regisztáció: hamarosan


KONFERENCIA (Szobi József Attila Művelődési Ház)

november 16. 9:00
„Az én asztalom, a te kenyered, a mi vendégünk”
Helyi termelők és helyi vendéglátók egész napos eszmecseréje

Bemutatkozik:

  • Gora Ökofarm, Ipolyszalka – Gora Róbert, Barics Tamás
  • Malomkert Ökoturisztikai Központ, Szob – Dr. Sántha József
  • Széppatak Farm, Letkés – Hetei Zoltán
  • Börzsönyi Organikus Kert, Perőcsény – Lendvai Dávid

Jó gyakorlatot oszt meg:

  • Jászai Tibor – Prímás Pince
  • Szilvási Mihály – Natura Hill

            regisztáció: hamarosan