Használt sütőolaj és sütőzsiradék leadás

Tavaly októberben indult a CSEPPETSEM! PROGRAM, mely a lakosság körében keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék települési szintű, hálózatos rendszerű begyűjtését irányozta elő. Egyetlen liter sütőolaj egymillió liter vizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná, a csatornába és a szennyvíztisztítókba jutva jelentős károkat és üzemeltetési költségnövekedést okoz a közműszolgáltatóknak – ezáltal a lakosságnak is.

A gyűjtés a  környezetvédelmi haszna mellett közösségformáló is, hiszen a települések jelentős részén az önkormányzat lokális célokra vagy helyi szervezetek támogatására fordítja a Biotrans Kft. által az összegyűlt mennyiség után adott anyagi támogatást.

Az egy éve csatlakozó Kismaroson közel 3 tonna anyagot adtak le az elmúlt évben évben, így a gyűjtés által a helyi óvoda évi 75 000 forint támogatást kaphat, melyet szabadon használhat fel akár a játszótere bővítésére is.  A hiánypótló „CseppetSem!” Program népszerű a lakosság körében, ezt jól jelzi, hogy a rendszerhez már 930 település csatlakozott, az elért lakosságszám több, mint 3,5 millió fő. További több száz csatlakozó településre számít a gyűjtőcég a közeljövőben.

Az összegyűlt anyag 100%-ban újrahasznosítható: a körülbelül 10 százaléknyi zaccot biogázüzemben használják fel elektromos energia előállítására, míg az anyag többi részéből biodízel alapanyag készül. A CSEPPETSEM! PROGRAMOT üzemeltető cég hazai tulajdonban áll, az anyagot is Magyarországon dolgozzák fel, míg egyes hasonló tevékenységet végző cégek külföldi tulajdonban állnak, az anyag és a profit is külföldre kerül.

Az összegyűlt háztartási sütőolaj, sütőzsiradék, kókuszolaj és pálmaolaj „cseppmentesen”, azaz lezárt csomagolásban (műanyag palackban vagy befőttesüvegben) adható le az alábbi helyszín(ek)en:

  • Szob, GAMESZ udvara
  • Szob, iskola konyha udvara